Tiki-taka

Sehol nem lesz kék lap a fociban

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) nem fogja kipróbálni a kék lap bevezetését a futballban, ezt a döntést hozták Glasgowban, miután Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke elutasította az ötletet.

1709209912-temp-hlfnmi_facebook.png

A kék lap, ami ideiglenes kiállítással járna, nem lenne teljesen újkeletű: az amatőr futballban már alkalmazták a piros és sárga lapok mellett, ha a játékosok verbálisan támadták a játékvezetőt vagy közepesen súlyos szabálytalanságot követtek el.

Az ötletgazdák szerint a kék lap átmenetet jelenthetne a sárga és a piros lap között. Két kék lap ugyanolyan büntetést vonna maga után, mint két sárga, illetve egy-egy sárga és kék lap is piros lapot jelentene.

Az IFAB nem döntött a kék lap bevezetéséről a skóciai tanácskozáson, csak arról, hogy teszteljék-e az újítást egy szezonon keresztül, amit az angol szövetség vállalt volna a kupasorozataiban.

Az IFAB azonban visszakozott az ötlettől, miután Infantino úgy nyilatkozott, hogy bár a FIFA mindig nyitott új ötletekre, meg kell őrizni a játék alapjait és hagyományait.

Az IFAB szombati ülésén közölték, hogy a kék lapot, mint fegyelmezési lehetőséget, először az ifjúsági és amatőr meccseken kellene kipróbálni, mielőtt a magasabb ligákban bevezetnék.

Az IFAB nyolc tagból áll, képviselve az angol, a skót, a walesi és az északír szövetséget, továbbá négy tagot delegál a FIFA.

Mivel a döntésekhez többségi támogatás kell, a FIFA megakadályozhatja a neki nem megfelelő határozatokat - ahogy most is tette.

A piros és sárga lapokat először alkalmazták a labdarúgásban a 1970-es mexikói világbajnokságon.

Az ötletgazda Ken Aston brit játékvezető volt, aki a közlekedési lámpák színjelzéseiből merítette az ötletet.

Bár a kék lapot nem vezetik be, az IFAB két másik újítást tesztel: a játékvezetőknek lehetőségük lesz arra, hogy a feszült helyzetekben, dulakodás esetén a saját büntetőterületükön belülre küldjék a csapatokat minden versenysorozatban, kivéve a nemzeti első- és másodosztályú ligákat.

Ilyen esetekben csak a csapatkapitányok szólhatnak a bíróhoz, máskülönben sárga lap következik.

További változás, hogy a kapusoknak legfeljebb nyolc másodpercig tarthatják a kezükben a labdát a kirúgás előtt, a játékvezető az ujjaival visszaszámolva jelzi az idő lejártát.

Ezt a szabályt először a párizsi olimpia futballtornáján próbálják ki.

Az újítások várhatóan legkorábban 2025 nyarán lépnek életbe a futball szabályai között.

A bejegyzés trackback címe:

https://tikitaka.blog.hu/api/trackback/id/tr7218367643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Elrejtés
Elrejtés
süti beállítások módosítása